Fejbőr betegségek

Fertőző betegségek

Vírusok

A szemölcsök a fejbőrön gyakran nagyok, kézujj- vagy seprűszerűen kiemelkedők. Vigyázat: az anyajegyeknek is van egy típusa, mely hasonló lehet.
Az övsömör a fejbőrön egyoldali, a középvonalat soha nem lépi át. Csoportos hólyagocskák jelennek meg, általában heves, égő fájdalom kíséretében.

Baktériumok

A szőrtüszőgyulladás a vastagszőrös területekre jellemző, így gyakori helye a fejbőr. Gennyel teli hólyagocska vagy csak gyulladt csomócska látható a szőrszál tövénél. Nem megfelelő higiéniai viszonyok (pl. piszkos, olajos munka), sokat vakart zsíros-korpás fejbőr esetén gyakran kiújul.
A szőrtüszőgyulladásnak vannak nem fertőző formái, pl. az akne csoport részeként (perifolliculitis abscedens et suffodiens) vagy a folliculitis decalvans, melynél körülírt területen csomók, genny, pikkelyek, pörkök láthatók. A gyulladás nyomán véglegesen kopasz foltok alakulnak ki, területén zsombékszerű csomókban növő hajszálakkal.

Gombák

Részletes tárgyalásuk helyett leegyszerűsítve két csoportba soroljuk őket:
Emberről emberre terjedő fertőzés esetén a gyulladás minimális vagy hiányzik, csak lisztszerűen hámló folt látható, melynek területén néhány hajszál letöredezik. Emberhez alkalmazkodott gombafajok okozzák, melyek csak gyenge immunválaszt váltanak ki. Ezért spontán nem gyógyul meg.
Állatról emberre terjedő fertőzést bizonyos állatfajokra (kutya, macska, juh stb.) adaptálódott gombafajok okoznak. Ezek „fajidegenként” igen heves immunválaszt váltanak ki, mely akár kezelés nélkül is megölheti a kórokozót. A tünetek kifejezettek: éles szélű gyulladt plakk, gennyhólyagok, csomók, gennyes váladékozás, regionális nyirokcsomók megnagyobbodása. A hajvesztés jelentős, maradandó lehet.

Paraziták

A fejtetvesség nemcsak az iskolákban fordul elő, bár kétségkívül ott a leggyakoribb. Emberről emberre, tárgyak közvetítésével is terjed. A fejtetű a fül mögött könnyen észrevehető, 2-3 mm-es. Pár óránként vért szív a fejbőrből. A nyála által kiváltott reakció okozza az erős viszketést és a gyulladásos tüneteket. Ne feledjük: ha valakinél a hát felső részén és a nyakon ekcémás tünetek vannak, mindig meg kell tekinteni a fejbőrt. Másodlagosan bakteriálisan elfertőződhet.

Nem fertőzéses gyulladások

 

A szőrtüszőgyulladás speciális formáiról már volt szó.
További 3 gyakori állapotot említünk meg: a korpásodást (szeborrea), pikkelysömört (pszoriázis) és az ekcémát.

Szeborrea

Zsíros korpa. Sokkal gyakoribb a száraz korpánál, legalább az emberek harmada szenved tőle. Alkati sajátosságként fokozott faggyútermelés, gombák elszaporodása, majd gyulladás alakul ki. Gyógyítani nem, de helyi és fénykezeléssel tünetmentes állapotba lehet hozni. Legrosszabb fiatal felnőttkorban, de 40 körül javul. A közhiedelemmel ellentétben gyakori (akár naponta) hajmosásra van szükség.

Pszoriázis

A pikkelysömör minden századik embert érinti. Vezető tünet a fejbőr vaskos korpásodása, a homlokra is lehúzódó éles határú gyulladás. Szeborrea provokálja. Ezt sem lehet végleg gyógyítani, kezelése a szeborreáéhoz hasonló, csak erélyesebb.

Ekcéma

Allergiás reakciót válthatnak ki samponok, kondícionálók, hajfestékek stb.
Irritatív bőrgyulladást többek között hidrogénezés, tartós hullám, tetűirtó.
Tünetek: viszketés, gyulladás, hólyagocskák, nedvedzés, hámlás. Nemcsak a fejbőr, hanem minden, a szerrel érintkező terület érintett, pl. tarkó, nyak, fülkagyló. Kesztyű nélküli használatuk esetén a kéz is. Ha a hajfesték az allergén, tartós jelenléte miatt elhúzódó reakcióval számolhatunk.

Anyajegyek, tumorok

A fejbőr anyajegyeinek színe a bőrszínűtől a sötétig, felszínük a simától a szemölcsösig terjed. Nem csak pigmentsejt eredetűek lehetnek. Ha haj nem nő rajtuk, jól láthatók. Egyébként fésülködésnél, fodrásznál okoznak problémát. A daganatok a bőrfelszínből kiemelkedő, varral vagy szaruval fedett képletek. A fejbőr melanoma sötéten pigmentált, sokszor későn kerül észlelésre és gyorsan ad áttétet. Ezek a roncsoló tumorok a haj végleges kihullását okozzák.