Hajhullás, kopaszság

A hajveszteség okai, formái

Az egyik leggyakoribb bőrgyógyászati panasz a hajhullás, melyet efflúviumnak nevezünk. Szinte minden embernél kialakul legalább életében egyszer.
A jelentős hajvesztés eredménye a hajhiány, kopaszság (alopécia), mely lehet visszafordítható, vagy maradandó. Feloszthatjuk továbbá diffúz (ritkulás) vagy körülírt (foltos) típusra.
A haj eltéréseit nem könnyű kezelni. Mivel hajunk csak kb. havi 1 cm-t nő, így bármely terápiás eredmény megítéléséhez több hónapra van szükség. Nem véletlen, hogy sokféle

 

orvos és nem orvos „gyógyító” próbálkozik különféle megalapozott és tudományosan megalapozatlan kezelésekkel.A sikertelenség egyik oka az, hogy rendes kivizsgálást nem végeznek. Mivel nagyon sokféle oka lehet a hajhullásnak, nem mindegy, milyen kezelést alkalmazunk. Ezért javaslom nem hajgyógyászhoz, hanem bőrgyógyászhoz fordulni.
Egyet azért leszögezhetünk: nők általában nem szoktak kozmetikailag igazán zavaró mértékben megkopaszodni. Vagyis – megfelelő kezeléssel – a legsúlyosabbnak látszó hajvesztés is megáll, sőt a haj is legtöbbször visszanő.

Hajhullás, kopaszság

Telogen effluvium

Lassan kialakuló, diffúz, általában mérsékelt és visszafordítható hajvesztés, a kiváltó ok megszűnése után még hónapokig fennáll. Beindítója krónikus betegség, magas lázas állapot, fizikai és pszichés stressz. Szülés után szinte minden nőnél kialakul, egyénileg változó mértékben. További, szintén nagyon gyakori faktor a vashiányos vérszegénység és pajzsmirigy betegségek.

Androgén alopécia

Magyarul hormonális hajvesztés. A leggyakoribb, végleges hajritkulással járó forma. Nagyon sok nőnél (és szinte minden férfinál) egy bizonyos egyénileg változó életkoron túl kialakul. A jól ismert férfias kopaszodási tünetek: homlokszöglet, fejbúb hajzatának kikopása. Ha diffúzan mindenhol ritkul a haj, női típusú androgén alopécia a neve. Súlyosabb tünetek várhatók, ha a rokonságban sok a kopasz férfi vagy főleg a ritka hajú idős nő. A zsíros korpásodás fokozza az androgén alopécia hatását.

 

Az androgén alopeciához nagyon hasonló, fejtetői diffúz ritkulással jár a szoptatás alatt kialakuló hajhullás. Ezt azonban nem a relatív tesztoszteron túlsúly, hanem a tejelválasztást serkentő hormon, a prolaktin váltja ki. A szülés körüli hajhullások legsúlyosabbika: sokszor találkoztam nagyon gyors és nagyon kiterjedt hajvesztéssel, nemegyszer visszafordíthatatlanul. Bizonyos rasszhoz tartozó nőknél és gyermeküket túl sokáig szoptató anyáknál alakul ki gyakrabban.

Egyes autoimmun betegségeknél, pl. diszkoid lupusz (bőrfarkas) a járulékos szervek elpusztulnak, tartós kopaszság alakul ki, a bőrfelszín heges, sorvad.

Hirtelen kialakult kisfoltos kopaszság esetén szifilisz teszt elvégzése ajánlott, ugyanis e betegség következményei a magzatra végzetesek.