Egyéb rendellenességek

A haj színeltérései

Az albinók haja fehér vagy világosszőke, esetleg krémszínű. Vitiligoban nemcsak a bőrön, hanem a hajzatban is lehetnek festékhiányos foltok, míg a piebaldismusra a fehér homloki hajtincs jellemző.

Dohányzás hatására az ősz haj sárgás, uszodába járó világos hajú emberek haja zöldes árnyalatúvá válhat a csövekből kioldódott réz miatt. Foglalkozási expozíció során a kobalt és indigó kékre, az antralin barnára festi, a benzoil peroxid kiszőkíti a hajat.

Őszülés

Szürke haj nincs, a látszatot fehér és sötét szálak keveredése okozza. Kezdete genetikailag meghatározott, akár a pubertáskor is indulhat. A pszichés hatásra bekövetkező hirtelen megőszülés léte kérdéses. A pajzsmirigy-túlműködés, éhezés (fogyókúra), vészes vérszegénység, daganat-kemoterápia idő előtti őszüléssel járhat.

A haj strukturális eltérései

A fejbőr tünetek közül a haj betegségei kozmetikai és diagnosztikus jelentőségük révén kiemelkedő fontosságúak. Az esztétikumon túl a hajzat fényvédő szerepe is számottevő, gondoljunk a sokáig kopasz férfiak erősen fénykárosodott fejbőrére.

Fizikai-kémiai károsodások

Túl erős fésülés, főleg göndör haj esetén trichorrhexis nodosát okozhat (csomós töredezés). Fénytelen, száraz lesz a haj, ha túl sokat mossák, főleg ha a fejbőr alkatilag száraz. Festék, tartós hullám, hajszőkítő, túl forró hajszárító eredménye lehet letöredezett haj, ill. csomós töredezés. A mikroszkóppal jól látható buborékhajat extrém hőhatás, pl. túl forró hajszárító és a hajsütővas okozza. A hajszál egy pontban szinte „felforr”, majd letöredezik. Trichonodosisnak nevezzük a göndör haj erős fésülésekor létrejövő valódi csomókat.

Öröklött eltérések

Pili annulati

Világos és sötét csíkok változása, normál struktúra.

Pili torti

A hajszálak csavarodása letöredezett rövid hajat, kopaszságot okoz.

Gyapjas haj

A feketékéhez hasonló haj fésülése nehéz, könnyebben hasad, törik.

Fésülhetetlen haj szindróma

Ismeretlen öröklődésű, az élet első éveiben kialakuló állapot. A haj (vagy egy része) szőke, kócos, száraz és fésülhetetlen. Igen lassan nő. Felnőttkorra javul.

Monilethrix

A hajszál periodikus elvékonyodásai okozzák. Klinikailag teljes kopaszságban nyilvánul meg, mivel a vékony résznél a haj letörik, amint a felszínt eléri.