Hajhullás, kopaszság

A hajhullások kezelése

A hajhullás kezelése nehéz feladat elé állítja az orvost.
A gyors eredményt remélő, türelmetlen beteg szorongása ördögi körként hat. Ezért is fontos a felvilágosítás, megnyugtatás. Nagyon fontos a kiváltó, esetleg kombinált okok tisztázása és kezelése.

A tüneti terápia csak részben függ a kiváltó októl, a hajhullás típusától. Lehet lokális (fejbőrön keresztül), vagy szisztémás (szájon át szedett szerekkel a véráram útján).

A lokális (helyi) kezelés főbb szerei a teljesség igénye nélkül: szőrnövekedést serkentő anyagok (szteroidok), hormonális egyensúly irányába hatók (női hormonok, koffein), vérbőséget okozó szerek (kapszaicin – paprikakivonat, mentol, kámfor), korpaoldó szerek (pl. szalicilsav).

 

A szisztémás kezelésben cél a hajhagyma optimális működésének, bizonyos esetekben a túlélésének biztosítása. Ez történhet pl. hormonokkal (ösztrogén, anti-androgén). Mivel hormontartalmú szert szülés körüli időszakban nem szabad szedni, fontosak a nem hormontermészetű anyagok. Fontos, hogy a hajhagyma osztódó sejtjei kellő mennyiségű cukrot, fehérjét, vitamint és ásványi anyagot kapjanak.

Hosszú távon nem javasoljuk a bőrgyógyászati vizsgálat nélküli terápiát. A teljes körű kivizsgálásra csak bőrgyógyász képes, és a leghatásosabb szerek receptkötelesek.